Hvordan DU kan lære å synge etter noter
Her er en kort forklaring på hvordan DU kan lære å synge etter noter. Du trenger faktisk ikke å kunne noter for å greie det. Litt øving på tonetreff kombinert med nettsøk så kommer du langt!


For å synge tonal musikk (98% sjanse for at det er det du skal!) etter noter, trenger du å gjøre to ting:
1. øve endel på skalatonetreff UTEN noter
2. søke opp litt info om notenavn og kvintsirkelen på nettet. (Med mindre du kan noter fra før)
1. Skalatonetreff: å treffe toner i dur-systemet og i moll-systemet
Klarer du å synge en durskala nedenfra og opp? I tilfellet vil du oppdage at du synger åtte toner. Men siden den siste på en måte er "samme tone" som den første (du skjønner det hvis du spiller skalaen på et piano! Se de hvite tangentene på bildet nedenfor), sier vi at det er syv ULIKE toner i en durskala.

Disse syv tonene navngir vi med tall, såkalt trinntall. Disse trinntallene, eller evt skalatonene eller skalatrinnene (kjært barn har mange navn!), vil du øve på å synge. Det er en veldig overkommelig oppgave når du synger dem etter hverandre oppover og/eller nedover! Etterhvert må du imidlertid mestre å gå fra en hvilken som helst tone i skalaen til en hvilken som helst annet ved bare å synge, altså uten å spille på instrument. For eksempel fra første trinn til tredje, og fra sjuende trinn til det femte.
Start med å velge deg en tone fra et instrument
- for eksempel en tangent på pianoet eller en streng på gitaren. Du trenger ikke vite hvilken tone det er. Syng denne tonen sterkt og kall den for 1. Prøv å husk denne tonen! Denne kaller vi grunntonen og er den viktigste tonen å huske. Vær stille litt, og synge den igjen. Var det akkurat den samme tonen som i sta? Sjekk med instrumentet.
Fortsett så med å synge nabotonene til grunntonen, både den som ligger ovenfor (2) eller den som ligger under (7), og relaterer dem til grunntonen. Syng for eksempel 2- 1, og så 7- 1. Deretter kan du synge 7 -2 - 1 og 2- 7- 1. Du bør alltid forsøke å synge dem først, uten å spille dem på instrument. Men det er lov å sjekke med instrumentet om det var riktig eller ei. Målet er å klare seg helt uten!
Fortsett på samme måte med de andre skalatrinnene. Avslutt alltid på grunntonen, 1! Du kan tegne opp alle skalatrinnene som "ballonger" på et ark eller tavle og peke på dem mens du synger. Dette kan være et visuelt hjelpemiddel som støtter opp under tonetreffingen. Grunntonen er i sentrum. Repeter den ofte!

Du kan også "plassere" hver av tonene i lufta foran kroppen din med håndbevegelser (lysere toner=høyere hånd). Da får du både noe visuelt og noe kroppslig som hjelper deg å huske tonene og treffe dem. Søk opp solmisasjon på nettet for en veldig hjelpsom metode.
Når du føler deg relativt trygg på trinnene i durskalaen, kan du begynne å øve deg på mollskalaen. Den har også bare sju ulike toner, men disse har en annen avstand mellom seg enn durskala-tonene. Derfor høres den annerledes ut: trist gjerne. (Spill fra A til A på de hvite tangentene for å høre hvordan mollskalaen høres ut). Bruk det samme trinntallsystemet og samme metodikk som med durskalaen. Deretter kan du velge deg en annen skala å øve på - kanskje dorisk?
Å klare å treffe alle de skalatrinnene i en skala uansett hvilken tone du "kommer fra" og "går til" er en oppgave som krever tålmodighet og mye trening. Men bare stå på - øvelse gjør mester!
2. Notenavn og kvintsirkel
Når du føler deg relativt trygg på skalatonenetreff i dur og moll, kan du prøve å synge enkle sanger etter noter. Det første du må gjøre er å analysere noten og finne ut hvilken note som er grunntonen i melodien, altså 1.tone i skalaen. Dette finner du ved å se på siste tone i melodien. Skriv et ett-tall under denne noten.

Skriv deretter et ett-tall under alle de andre notene som ligger plassert på akkurat samme sted (i eksempelet over: på den nederste notelinjen). Når du har gjort dette, kan du regne deg fram til hvilke tall de andre notene har. Nabotonen over grunntonen er skalatone 2 og befinner seg på neste «plassringsalternativ» (dvs. linje eller mellomrom) høyere opp i notesystemet. Eks.: Hvis grunntonen (1´eren) ligger på den nederste notelinjen, så ligger 2´eren i mellomrommet rett over, 3. skalatone på linjen over der igjen osv. Sett tall under alle notene i melodien.

Så må finne ut om melodien er basert på dur-skalaen eller i moll-skalaen. Da må du først finne ut hva grunntonen heter (oversikt finner du lett på nettet). Hvis din grunntone ligger på nederste notelinje, slik som i eksempelet over, finner du fort ut at denne heter E. Deretter må du se på fortegnene (kryss eller b´er) som står helt først i melodien din, rett etter nøkkelen. I dette tilfellet: ett kryss.

Søk på kvintsirkel på nettet og let etter bildet av samme fortegn som du har i din note. Tilknyttet dette bildet er det alltid to alternative noter. Èn av dem er alltid din grunntone - i dette tilfellet E. Står det "m", "moll" eller "minor" etter tonenavnet (eks.: "Em" eller "E minor") går melodien i moll. Står det ingenting annet enn tonenavnet (E) går melodien i dur. I dette tilfellet var svaret E moll.
Nå vet du om du skal hente opp tonetreff-ferdighetene dine fra dursystemet eller mollstystemet. Du vet også hvilke skalatrinn du skal synge og i hvilken rekkefølge. Da kan du søke opp hvordan du spiller grunntonen på et instrument (hvilken tangent på pianoet er f.eks. E?), kalle denne 1, og synge i vei!
P.S.: Jaja, så lett er det heller ikke! Du må også kunne litt om rytme: hvilke noter varer lenge og hvilke kort? Noen sanger har faktisk også toner som IKKE hører til i den vanlige durskalaen eller mollskalaen. Dette ser du gjerne som kryss eller b´er midt i melodien. Her trenger du kanskje noe veiledning for å komme videre.
Lykke til!